ZORLU ENERJİ, E-mobilite Yatırımlarını Sürdürecek

Zorlu Enerji, E-mobilite Yatırımlarını Sürdürecek

Zorlu Enerji Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü̈; İnanç Salman Elektrikli Araçlar dergimizin bu sayısında Zorlu Enerji Grubu olarak yatırımlarından ve sektörün geleceğine dair öngörülerini paylaştı. İnanç Salman, ZES ile elektrikli araç kullanıcılarına en iyi, kaliteli ve kesintisiz şarj hizmeti vermek ve bu deneyimi tüm dünya ile eş zamanlı sunmak adına çalıştıklarını vurguladı. Keyifli okumalar

1-Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde pandemi etkisindeki 2021 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

Bu süreçte tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilirliği merkezimize alarak büyük bir azim ve tutkuyla çalışmalarımızı sürdürdük. Şirketimizin sürdürülebilirlik stratejisi hedefleri doğrultusunda 2018 yılında hayata geçirdiğimiz önemli yatırımlardan biri olan elektrikli araç şarj istasyonu ağı ZES (Zorlu Energy Solutions) ile şehir içi ve şehirlerarası seyahatlerde elektrikli araç sahiplerinin ulaşımını kolaylaştırarak onlara temiz enerjiyle kesintisiz sürüş deneyimi sunuyoruz.  Elektrikli araçlar artık tüm dünyanın gündeminde, Zorlu Enerji olarak bu durumu gözeterek bu yıl sıfır emisyonlu ulaşımın formülü ZES yatırımlarımızı ciddi anlamda genişlettik.  ZES ile bugün 81 ilde 700’den fazla noktada bin 200’e varan soketle hizmet veriyoruz.

 

2-Zorlu Enerji Grubu olarak Enerji sektörünün lider markalarındansınız. Özellikle Elektrikli Araçlar Şarj İstasyonlarına yatırım yapmanızın sebepleri neler?

Zorlu Enerji olarak, insan odaklı ekosistemlere ve yenileyici iş modellerine yönelik sunduğumuz çözümler ve bu alanlara yaptığımız yatırımlarla sektörümüze en başta sürdürülebilirlik konusunda öncülük ediyoruz. Bu noktadan hareketle çevre dostu, enerji tasarruflu, düşük emisyonlu ve aynı zamanda sessiz olmaları nedeniyle tüm dünyada kullanım oranı artan ve sürdürülebilir bir geleceğin en önemli unsurlarından biri olan elektrikli araç ekosistemi geleceğin enerji şirketi vizyonu ile hareket eden şirketimizin de önceliklerinden biri. Enerjiyi teknoloji ile dönüştürmek üzere yola çıkmış bir şirket olarak; ZES ile elektrikli araç kullanıcılarına en iyi, kaliteli ve kesintisiz şarj hizmeti vermek ve bu deneyimi tüm dünya ile eş zamanlı sunmak adına çalışmalarımızı yürütüyoruz.

 

3-Zorlu Enerji Şarj İstasyonları bugün Türkiye’nin 81 ilinde 700 noktada kullanıcılara hizmet veriyor. Bu sayı sizin için yeterli mi ve bu yatırımlarınıza yurt dışında da devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Elektrikli araç ekosisteminin gelişmesi için yatırımlarımızı hız kesmeden yapıyoruz. 2021 yılı için kendimize koyduğumuz istasyon sayı hedefimizi yıl ortasında yakalamış bulunuyoruz. Amacımız, elektrikli araç kullanıcılarının en ufak bir şüphe duymadan diledikleri şekilde seyahat etmelerine destek olmak. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da yatırım yapmak için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Avrupa başta olmak üzere global arenadaki altyapı çalışmalarımızı şimdiden hazırlıyoruz. Bu konuda gerekli yatırımları hızla yapmaya devam ederek, küresel ölçekte sürdürülebilir bu ekosistemin önemli bir oyuncusu olacağımızı düşünüyorum.

 

4-2030 yılına kadar  satılan araçların yüzde 70’i elektrikli ve hibrit araçlardan oluşacağı öngörülüyor. Peki, siz Elektrikli Araçların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Elektrikli araçlar artık tüm dünyanın gündeminde. Dünyada en çok elektrikli otomobil satılan ülkelerin başında ise Çin, Amerika ve Avrupa ülkeleri geliyor. Doğa dostu elektrikli araçların her geçen gün performans, teknoloji, konfor ve tasarım gibi kullanıcı tercihini etkileyen yönlerinin de gelişmeye devam etmesi ve diğer yandan ülkelerin karbon uyumlanmasına olan katkıları nedeni ile alabilecekleri teşvikler elektrikli araç pazarının önünü açacak önemli unsurlar arasında yer alıyor. Zorlu Enerji olarak biz de gelişmeleri yakından takip ediyor, gerekli ihtiyaçları önden anlayarak ZES markamızla yatırımlarımızı planlamaya çalışıyoruz.

Elektrikli araçlar geleceğin ve akıllı şehir kavramının önemli bir parçası ve yapılan projeksiyonlar farklılık gösterse de Türkiye’de 2030 yılı itibariyle 2,5 milyon civarında elektrikli araç ve 1 milyonun üzerinde de şarj istasyonu olacağı öngörülüyor. Bunun için belediyeler, dağıtım şirketleri ve elektrikli araç şarj pazarındaki tüm paydaşların hep birlikte çalışması ve 3 milyar dolar civarında bir yatırım yapılması ön görülüyor. Bu tutarın yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmı dağıtım şirketlerine, 1 milyarlık kısmı ise şarj istasyonlarına yatırım yapan şirketlere ait olacak.

 

 

5-Elektrikli araçlar için en büyük problemlerden biri de batarya konusu gibi görünüyor. Sizin elektrikli araçların bataryalarının ömrünü uzatmak ya da batarya verimini artırmak için son kullanıcılara ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Şarj cihazlarıyla ilgili teknolojiler her geçen gün daha da gelişiyor. Batarya teknolojileri de aynı şekilde. Bazı üreticiler 600 km’lik menzili aşan otomobiller sunabiliyor. ZES’in de sunduğu DC çıkışlar, bir aracın 30 dakika içerisinde yüzde 80 şarja ulaşmasını sağlıyor. AC şarj çıkışlarında ise süre biraz daha uzuyor. Açıkçası ZES olarak şarj cihazı teknolojisinde Türkiye’de rakibimiz yok, Avrupa ile aynı seviyedeyiz. Yeni nesil şarj cihazlar ile birlikte şarj süresini 20 dakikalara kadar indirebileceğiz.

 

6-Önümüzdeki yıl içerisinde yapacağınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz, şarj sistemlerinde ne gibi yeni teknolojiler bizleri bekliyor?

ZES’in AC ve DC  olarak adlandırılan iki farklı akım tipine sahip şarj istasyonu mevcut. DC çıkışlar, bir aracın 30 dakika içerisinde %80 şarja ulaşmasını sağlayabiliyor. AC şarj çıkışlarında ise süre biraz daha uzuyor ve 1-6 saat içerisinde araçlar %80’e kadar şarj olabiliyor. Tabi ki bu durum; aracın çekiş gücüne, pil büyüklüğüne, ortalama güce ve şebekeye bağlı olarak değişebiliyor. Önümüzdeki yıl AC ve DC istasyon yatırımlarımız artarak devam edecek. Hâlihazırda 81 ilde bulunan AC istasyonlarımıza yenilerini ekleyerek artan elektrikli araç sayısı ile uyumlu şekilde kapasitemizi artıracağız. Ayrıca özellikle şehirlerarası yollara DC istasyon yatırımlarımıza devam ederek çok daha fazla sayıda ilimizi yüksek hızlı istasyonlarla birbirine bağlamış olacağız. Bildiğiniz üzere hâlihazırda Türkiye’nin en hızlı halka açık istasyonlarını elektrikli araç sahiplerinin kullanımına sunuyoruz. Bunlara ilave olarak gelecek sene daha da hızlı istasyonlarımızın devreye gireceğini memnuniyetle belirtmek isteriz. Bu istasyonlarla uyumlu araçlar 15 dakika gibi kısa sürelerde 200km’ye kadar menzil alabilecekler.

 

7-Genel olarak önümüzdeki aylar ve 2022 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

ZES olarak hayata geçirdiğimiz elektrikli araç şarj istasyonlarının, ülkemiz elektrikli araç ekosistemine önemli katkı sağladığını düşünüyorum. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli araçlara olan ilgi artıyor. Bunun için öncelik olarak kullanıcıların elektrikli araçlara güvenini artırmak elektrikli araç istasyonları ağımızı genişletiyoruz. Elektrikli araç sürücüleri Türkiye’nin dört bir yanında ZES’i görüyor ve kesintisiz seyahat için bize güveniyor. Biz bu güveni boşa çıkarmamak bu konuda her zaman ileriye bakıyoruz. Büyük bir hızla elektrikli şarj istasyon pazarında yatırımımıza ve büyümeye devam ediyoruz.

Bugün itibarıyla Türkiye genelinde 5000 civarında elektrikli araç olmasına rağmen biz 81 ilde varız ve elektrikli araç şarj istasyonu ağı pazarının en büyük temsilcisiyiz. Yatırımlarımıza devam ederek elektrikli otomobil şarj istasyonu sektöründeki liderliğimizi korumak istiyoruz. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da benzer yatırımlar yaparak bu alanın sayılı şirketlerinden biri olmak istiyoruz. Şu an karlılığı değil, büyümeye odaklanmış durumdayız. Eğer yapılan küresel projeksiyonlara paralel şarj istasyon ağımız büyütmeye devam edersek ZES gelecekte Zorlu Enerji portföyüne önemli bir katkı yapacak.

ZES’e ek olarak bir de Electrip markamızla paylaşımlı araç platformumuz bulunuyor. Electrip markamız ile saatlik elektrikli araç kiralama hizmeti veriyoruz ve başta gençler olmak üzere kullanıcıları elektrikli araçlarla tanıştırmayı amaçlıyoruz. ‘electrip’ platformumuz Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç paylaşım platformu olma özelliği taşıyor. Bugün itibariyle İstanbul Levent 199, Zorlu Center, İTÜ ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde hizmet veriyoruz. Önümüzdeki dönemde bu alana daha fazla ağırlık vermek istiyoruz.

 

Bunları da beğenebilirsin