Elektrikli Araba Bataryalarının Ömrü Bitince Ne Olacak?

Elektrikli araba kullanımı her geçen yıl giderek artıyor. Yakıtlı araçların aksine yüksek seviyeli bataryalardan güç alan bu araçların sayısı 145 milyona ulaştı. Peki bataryaların son kullanım tarihi gelince ve kullanılamaz hala gelince neler olacak?

Elektrikli Araba Bataryalarının Ömrü Bitince Ne Olacak?

Tesla şirketinin öncülüğünü yaptığı elektrikli arabalar, gelişmiş ülkelerde popüler olmaya başladı. Klasik yakıt gerektiren araçların aksine bataryadan güç alan, şarj edilebilen ve dijitalleşen bu araçların amacı ise yenilenebilir enerji kullanımı arttırmak ve doğa dostu olmak.

Peki durum gerçekten öyle mi? Küçük elektronik aletlerin ya da akıllı telefonların kullandığı bataryalar veya piller ile karşılaştırdığımızda, Tesla tipi araçların bataryaları oldukça büyük kalabilir. Hem maliyeti hem de kullanımı açısından çok iyi tasarlanması gereken bu araçlar, Tesla’nın Cybertruck modeli için de problem yaratmıştı. Dünyanın ilk elektrikli kamyoneti için çıkış tarihi ertelenmişti. Sebebi ise milyon dolarlara varan batarya üretim maliyetiydi.

2030’larda 12 Milyon Ton Batarya Çöp Haline Gelecek

Üretimi oldukça maliyetli olan ve lityum, nikel, kobalt gibi maddeleri gerektiren bu büyük bataryalar için de bir son kullanım tarihi var. Her ne kadar yenilenebilir enerji destekleyicisi olduğu belirtilse de, elektrikli arabaların muazzam bir çöp yığını yaratacağı da gerçek.

Tesla Şimdiden Kullanılmış Elektrikli Araba Bataryalarını Biriktiriyor

Tesla şirketi yaptığı açıklamalarda, kullanılmış bataryaların tekrar işlenmesi ya da değerlendirilmesi için bir tesis kurduklarını belirtmişti. Öncelikle Nevada’da açılan bu tesisin, önümüzdeki yıllarda çoğalması bekleniyor.

Ancak bu gerçekten mümkün mü, bilinmiyor. Çünkü özellike yeni nesil Lityum-ion bileşenli bataryalar, geri dönüştürme ihtimali düşünülmeksizin üretiliyor. Anlık ve hızlı tüketim çağına ayak uyduran elektrikli araba bataryaları da bu sınıflandırmaya dahil. Aceleron şirketinin kurucusu Carlton Cummins ise Tesla’nın bu açıklamasını samimi bulmuyor.

“Teknolojinin engellerinden biri de budur.” diyen Cummins tüketilmek üzere üretilen araçların ya da parçaların geri dönüşüm ihtimali ile ilgili, Bu parçaların zaten tüketilip bir köşeye atılacağı üretici firmalar tarafından biliniyor. Bu tür teknoloji şirketleri gerçekten bir şey üretme konusunda hevesli ve ürettikleri şeyleri satabildikleri sürece de geri kalan işlemleri umursamıyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin