ABB Robotik ve Porsche Consulting İşbirliği Gerçekleştiriyor

ABB Robotik ve Porsche Consulting, inşaat sektöründe otomasyonu teşvik etmek amacıyla modüler konut üretiminde yenilikçi uygulamalar geliştirmeye yönelik bir pilot proje eşliğinde işbirliklerini duyurdu. İşbirliği, yaygın iş gücü ve beceri eksikliğinin var olduğu sektörde daha uygun fiyatlı ve sürdürülebilir binalara olan ihtiyacın karşılanmasına ve inşaatların çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olacak.

Porsche Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Eberhard Weiblen “İnşaat sektörü birçok zorlukla karşı karşıya. Binalara yönelik yüksek düzeyde otomasyona sahip fabrikalar, daha kaliteli ve daha uygun fiyatlı konutlar sunabilir. ABB’nin önde gelen robotik çözümleri ile Porsche Consulting’in son teknolojiye sahip fabrikaları planlama ve işletme konusundaki bilgisini birleştirerek, bu önemli sektörün dönüştürülmesine yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

“Sürdürülebilir ve verimli inşaat uygulamalarına olanak sağlayacak”

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, “Modüler komponentlerin üretim sürecini otomatikleştirerek bu sektörü ve evlerin inşa edilme şeklini dönüştürmek için açık bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Daha büyük, daha akıllı otomasyon, yaygın iş gücü kıtlığına çözüm olacak ve bu işbirliği verimliliği artıracak, daha fazla kişiye özel çözümler üretmeye, daha sürdürülebilir ve verimli inşaat uygulamalarına olanak sağlayacak.” diye ekledi.

İnşaatla ilgili meslekler genellikle iş gücü kıtlığı2 listesinin başında yer alıyor ve birçok ülkede konut kıtlığına katkıda bulunan bir faktör. Amerika Birleşik Devletleri’nde işgücü kıtlığı yaklaşık dört milyon konutluk 3 konut açığına katkıda bulunurken, Almanya’nın 20304 yılına kadar 35 şehrinde konut arzı sıkıntısı yaşanacağı tahmin ediliyor.

ABB Türkiye

Fabrikalar ise daha güvenli ve daha misafirperver bir çalışma ortamı da sağlıyor

Geleneksel inşaat sektörü yeni evlere olan talebi karşılamakta zorlanırken, binaların çevresel performansı ile verimliliğinin iyileştirilmesi ve daha sürdürülebilir inşaat yöntemlerinin benimsenmesi gerekiyor. Bunlar, hammaddelerin inşaat sahalarına taşınmasının azaltılmasını, ilgili maliyetler ile istenmeyen malzemelerin ve atıkların ortadan kaldırılmasının etkisinin ortadan kaldırılmasını içeriyor. Bunun bir inşaat sahasına taşınan malzemenin yüzde 25’ine tekabül ettiği tahmin edilmektedir5.

Modüler yapılar, malzeme israfının ve olumsuz hava koşullarından dolayı kaybedilen gün sayısının azaltılması yoluyla verimlilik sağlayacaktır. İnşaat işçileri iş yerindeki yaralanmaların yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğundan, diğer sektörlere kıyasla ölümcül bir kazaya karışma olasılıkları dört kat daha fazla olabilmekte, fabrikalar ise daha güvenli ve daha misafirperver bir çalışma ortamı da sağlıyor. 6

“Diğer sektörlerde gördüğümüz olumlu etkiyi oluşturabileceğine inanıyoruz”

İnşaat, otomasyon ve robot teknolojisinin benimsenmesinde diğer sektörlerin gerisinde kalıyor. ABB tarafından Avrupa, ABD ve Çin’deki 1.900 büyük ve küçük inşaat işletmesinin katılımıyla gerçekleştirilen küresel araştırmada, inşaat şirketlerinin yalnızca yüzde 55’i robot kullandıklarını söylerken, otomotivde yüzde 84 ve imalatta yüzde 79’luk bir oran elde edildi. . Anket ayrıca inşaat işletmelerinin yüzde 81’inin önümüzdeki on yılda robotik ve otomasyon kullanımına geçmeyi veya artırmayı planladığını gösteriyor. 7

Porsche Consulting’den Eberhard Weiblen şunları ekledi: “Sürdürülebilir konutların önemini anlıyoruz ve inşaat sektörüne teknoloji ile uzmanlık aktarımının diğer sektörlerde gördüğümüz olumlu etkiyi oluşturabileceğine inanıyoruz.”

ABB’den Marc Segura ise, “Tasarımımızı hayata geçireceğiz ve robotik modüler yapının toplumumuzun talep ettiği değişiklikleri desteklemeye nasıl yardımcı olabileceğini göstereceğiz. Ortak yaklaşım, modüler inşaatı kalite, verimlilik, tasarım ve sürdürülebilirlik açısından yeni bir seviyeye taşıyacak” diye sözlerini tamamladı.

Bunları da beğenebilirsin