Kolombiya’nın hidrojenle çalışan ilk otobüsü Marcopolo Attivi

Marcopolo, kirletici emisyonların azaltılması açısından bir enerji devrimini temsil ediyor ve Superpolo, Fanalca, Fenoge, Transdev, TransMilenio ve Ecopetrol gibi şirketler tarafından destekleniyor. Attivi adı verilen otobüs, Marcopolo tarafından üretiliyor ve biri 10 metreye kadar olan otobüsler için, diğeri ise standart, körüklü ve çift körüklü otobüsler için olmak üzere iki versiyon halinde sunulacak. Aracın gövdesi Marcopolo şase üzerine kendi kendini taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Otobüs elektrikli bir araç gibi çalışıyor ancak pilleri harici bir konektör aracılığıyla şarj etmek yerine hidrojen gazını işleyen bir yakıt hücresi kullanıyor. Yüksek basınçlı tanklarda depolanan bu hidrojen, “ters elektroliz” adı verilen bir işlemle su buharı ve elektrik akımı üretmek için oksijenle birleştirilir. Otobüsün elektrik motoru, yakıt hücresi tarafından üretilen enerji ve ayrıca aracın alt kısmında bulunan ve fren sistemi tarafından geri kazanılan enerjiyi depolayan bir akü grubu tarafından desteklenmektedir.

Marcopolo

Hidrojen otobüsleri akülü elektrikli araçlardan daha hafiftir

Makale ayrıca hidrojenin periyodik tablodaki ilk element olduğunu ve bir enerji vektörü olarak kullanıldığını açıklıyor. Bu durumda, proje için kullanılan yeşil hidrojen, hidrojen ve oksijen moleküllerini ayırmak için su ve güneş enerjisi kullanan bir elektrolizör tarafından üretilir.

Hidrojen otobüslerinin kullanımının, fişli elektrikli araçlara kıyasla daha uzun menzil ve hidrojen tanklarını sadece 8 dakikada yeniden doldurma özelliği sayesinde daha hızlı şarj etme gibi çeşitli avantajları vardır. Ek olarak, hidrojen otobüsleri akülü elektrikli araçlardan daha hafiftir, bu da onları körüklü ve çift körüklü otobüsler gibi daha yüksek kapasiteli modeller için daha uygun hale getirir.

Ancak hidrojen kullanımında yakıt maliyeti, üretim süreci ve hidrojenle çalışan otobüsler gibi zorluklar da var. Hidrojenin taşınması, sızıntı eğilimi nedeniyle karmaşıktır ve depolanması ve taşınması, maliyetini artıran yüksek basınçlar gerektirir.

Bu zorluklara rağmen makale, bir enerji kaynağı olarak hidrojene ilişkin görünümün cesaret verici olduğunu ve bazı otomobil şirketlerinin yakıt hücresi geliştirmeye yatırım yaptığını belirtiyor. Gelecekte, fosil yakıtlar, yenilenebilir enerji kaynakları, sentetik yakıtlar, fişli elektrikli araçlar, hibritler ve yeşil hidrojenle çalışan araçlar dahil olmak üzere farklı mobilite çözümlerinin bir arada var olması bekleniyor.

Bunları da beğenebilirsin