Eaton Türkiye, Elektrikli Yatırımına Devam Edecek

Eaton Türkiye, Elektrikli Araçlar Yatırımına Devam Edecek

Dünya çapında 175’ten fazla ülkede müşterisi ve yaklaşık 92 bin çalışanı bulunan, Elektrik ve Endüstri sektörlerinde faaliyet gösteren Eaton Elektrik, elektrikli araçlar sektörüne yatırımı ile dikkat çekiyor.Eaton Türkiye Ülke Müdürü Yılmaz Özcan, Eaton Elektrik ürün gamı ile bilgileri Elektrikli Araçlar dergimize değerlendirdi. Keyifli okumalar.

Eaton Markasından ve hikayesinden bize biraz bahseder misiniz?

Eaton, Dünya çapında 175’ten fazla ülkede müşterisi ve yaklaşık 92 bin çalışanı bulunan, Elektrik ve Endüstri sektörlerinde faaliyet gösteren bir güç yönetim firmasıdır. Elektrik sektöründe Orta Gerilim ve Alçak Gerilim Güç Dağıtımı, Devre Koruması ve Kontrolü , Endüstriyel Kontrol ve Otomasyon, Yangın Güvenlik Sitemleri ve Acil Aydınlatma, Güç Kalitesi, Bilişim Teknolojisine yönelik ürün ve çözümler üretmektedir. Endüstri sektöründeki faaliyet alanlarını havacılık, otomotiv, filtrasyon ve günümüzün popüler başlıklarından e-mobility olarak sayabiliriz. Eaton Elektrik, 2008 yılında sektörde faaliyet gösteren Moeller Elektrik’in satın alması ile birlikte Türkiye pazarına giriş yaptı. Sonrasında 2012 tarihinde Cooper satın almasını tamamladığını duyurdu. İlerleyen dönemde yatırımlarını arttırarak hem Türkiye hem de dünyada büyümeye devam etti. 2019 yılında yapılan Ulusoy Elektrik satın alması ile Ankara’da bulunan iki üretim tesisi ile Orta Gerilim ürün ve çözümlerini tüm EMEA ve Orta Doğu’ya sunmayı hedefliyor.

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde pandemi etkisindeki 2021 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

Her ne kadar tüm dünyada zorlu geçen bir dönem olsa da, şirketimiz son iki yıldır süren pandemi koşullarında da büyümeyi ve ilerlemeyi korudu. Sektörümüzdeki yatırımlar artık harekete geçmeye başladı. Gelen ve oluşturulan taleplerle birlikte her geçen ay satışlarda artma oldu. Özellikle dünya genelinde yaşanılan hammaddeki bulunabilirlik, gerek üretim gerekse de tedarik ve teslim tarafında zorluklar oluşturdu. Yaptığımız öngörü ve plan doğrultusunda da mümkün olduğunca bu durumu yönetilebilir seviyelere çektik.

Ürün Gamınızdan söz eder misiniz?

Başta da belirttiğim üzere Eaton global çapta birçok ürün ve çözüme sahip bir firma.Türkiye  pazarının ihtiyaç duyduğu ürünlere bakacak olursak özellikle elektrik tarafına ait ürün gamımız oldukça geniş. Zayıf akım yangın algılama sistemlerinden, acil aydınlatma ve yönlendirme ürünlerine, alçak gerilim şalt, pano, kesintisiz güç kaynakları, otomasyon ve IT ürünlerine, orta gerilim hücre, trafo ve beton köşk bile enlerine kadar pek çok çözümü paket olarak sunabiliyoruz. Bunun yanında Türkiye çapında yaklaşık 1 yıldır üzerine çalıştığımız e-mobility tarafı ise elektrikli araç şarj istasyonları ve enerji depolama sistemlerinde değişen dünya standartlarını ülkemize uyarlama konusunda gücümüze güç katacak.

Özellikle Elektrikli Araçlar sektörüne yatırım yapmanızın sebebi nedir?

Dünya her geçen gün değişiyor ve bu değişimi tehdit eden en önemli unsurların başında karbon salınımı yer alıyor. 2050 yılına kadar önlemler alınmaması halinde geri dönüşümü olmayan durumlar söz konusu olacak. Bu önlemlerin öncülüğünü ise ekonominin elektrifikasyonu sağlıyor. Elektriğe olan talep her geçen gün artıyor ve artan talebi de karbon salınımı çok daha düşük olan verimli yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamak gerekiyor. Bunun yanısıra karbon salınımı düşürmek için fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli araçlara geçmek gerekiyor ki Eaton bu iki konuda devreye giriyor. Gerek yenilebilir enerji tarafındaki güç depolama sistemlerinde, gerek elektrikli araç tarafındaki şarj istasyonlarında Eaton global çapta en büyük üretime sahip firmalardan biri. Dünyada, Avrupa’da ve ülkemizde de elektrikli araç şarj istasyonlarıyla ilgili düzenlemeler var. Yakın zamanda ülkemizde yeni yapılacak konut ve ticari projelerde otopark sayısının belli bir oranında şarj istasyonu bulundurma zorunluluğu getirildi.

E-Mobilite ve araç elektrifikasyonu özelinde Eaton kullanıcılar ve markalara ne gibi kolaylıklar tanıyor?

Başta elektrikli araç şarj istasyonları olmak üzere, ileride şebeke ve kullanıcı tarafına entegre olarak çalışabilecek enerji depolama sistemleri ürün ve çözümleri üretmekteyiz. Şarj istasyonları özelinde AC tarafta 3,7kW’tan 22kW’a, DC tarafta 22kW’tan 160kW’a kadar güç seviyelerine çıkabilen ürünlerimiz mevcut. Şarj istasyonlarımız tercih doğrultusunda Eaton’a ait bir yazılım vasıtasıyla çalışıyor ve yine tercih doğrultusunda farklı firmalara ait yazılımları da destekleyebiliyor. Bu yazılım üzerinden operatör hizmeti verebilmekle birlikte, enerji tüketimi, hata izleme, uzaktan kontrol ve müdahale gibi ek çözümler de sunuluyor. Aynı zamanda ürün gamımızda bu alanı destekleyecek mobil ödeme ve güç dengeleme sistemleri gibi bazı ek bileşenler de bulunuyor.

Elektrikli Araçlardan söz açılmışken siz, dünya ve Türkiye’deki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Ülkemizdeki potansiyel sizce ne durumda?

Adet bazında dünya ve Avrupa’ya nazaran daha az sayıya sahip olmakla birlikte, artış oranı olarak benzer şekilde ilerlemekteyiz. Elektrikli araç tarafında ulaşılan satış adedi, her geçen yıl bir önceki yıla kadar olan toplam satış adedini yakalayarak ve geçerek ilerliyor. Her geçen gün katlanarak artan bir satış söz konusu. Yine yakın zamanda tamamlanması planlanan TOGG projesiyle beraber, adetlerin de hatrı sayılır seviyelere ulaşacağını düşünmekteyiz. Ülke olarak henüz başında olduğumuz bu süreç, batarya kapasitelerinin de menzillere olan olumlu katkısıyla birlikte, insanlarımızın elektrikli araç dönüşümüne hızlanarak geçişine vesile olacaktır.

 

Bunları da beğenebilirsin