Kötü Hava Koşullarında Güç Kesintisi Arızalarından Nasıl Korunabilirsiniz?

Bu yıl düzenlenen Gamescom etkinliği yaklaşık 180 milyon kişi tarafından izlendi. Oyun sektörüne yapılan yatırımlar büyük bir hızla katlanarak artmaya devam ediyor. 2023 yılında dünya genelindeki oyuncu sayısının 2,7 milyara çıkması bekleniyor. E-sporların popülaritesi özellikle genç nesiller için oldukça yüksek seyrediyor. Pek çok kişi profesyonel oyuncu olmak için elektronik ekipmanlara yatırım yapıyor ve bu ekipmanların olası olumsuz durumlardan korunması onların kariyerleri açısından büyük önem taşıyor. Bu noktada, kötü hava koşulları oyuncu ekipmanlarını olumsuz etkileyebilecek etmenlerin başında geliyor. Bu tür hava koşullarında meydana gelebilecek geçici bir gerilim artışı, elektronik ekipmanlarda arızalara ve kalıcı hasarlara neden olabilir.

Masaüstü bilgisayar ve konsolların pazar payı 2015-2022 yılları arasında yaklaşık %6’lık bir artış gösterdi

Oyuncular için en temel şey oyuna erişebilmektir. Ani güç kesintisi veya gerilim değişimleri, oyuncuların ekipmanının beklenmedik bir şekilde kapanmasına ve ağ ile olan bağlantılarının kopmasına neden olabilir. Enerji durumunun istikrarsız olduğu ve şiddetli hava olaylarının yaşandığı dönemlerde oyuncuların bu tür arızalara karşı ekipmanlarını koruması oldukça önemlidir.

Oyun şirketlerinin de kötü hava koşulları nedeniyle meydana gelebilecek arızalara karşı ekipmanlarını koruması gerekir. Örnek olarak, 2021 yılında mobil oyun Roblox’un sunucusunda yaşanan üç günlük arıza, oyun erişimini sınırlayarak oyuncuların oyun içinde geçirdiği ortalama sürenin %93 azalmasına neden oldu. Bu durum, şirketin hem oyuncu hem de para kaybetmesine yol açtı. Yaşanabilecek kesintiler yalnızca konsollar ve bilgisayarların kapanmasına neden olmak kalmaz aynı zamanda Wi-Fi bağlantısının kesilmesine de neden olur. Her ne kadar oyun pazarının çoğunluğunu mobil cihazlar oluştursa da masaüstü bilgisayarlar ve konsolların da pazar payı oldukça yüksek. Masaüstü bilgisayar ve konsolların pazar payı 2015-2022 yılları arasında yaklaşık %6’lık bir artış gösterdi. Ev eşyaları arasında parasal değeri giderek yükselen bu ekipmanları riskten korumak her zamankinden daha önemli bir hale geldi.

Ani güç kesintilerine karşı alınabilecek önlemler

Güç kesintileri, birkaç dakika sürebileceği gibi günlerce de sürebilir. Hem dünyadaki enerji talebinin hem de şiddetli hava olaylarının yaşanma sıklığının giderek artması, ani ve uzun süreli kesinti yaşanma riskini de beraberinde getiriyor.

Elektrik tesisatına yüklenen aşırı gerilim, düşük kaliteli kablo ve hatalı bağlantı ile birleştiğinde olumsuz durumların yaşanması kaçınılmazdır. Dolayısıyla, çok kısa süreli gerilim artışı bile büyük arızalara ve elektronik ekipmanın kullanılamayacak duruma gelmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda cihazların zarar görmesi ihtimalini en aza indirmek için farklı çözümlerden yararlanılabilir.

Kötü Hava

Eaton Protection Box ve Eaton Protection Strip ürünleri akım koruması ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır

Güç kesintilerine karşı koruma sağlayan en temel cihazlardan biri UPS’dir (Kesintisiz Güç Kaynağı). UPS’ler, güç kesintilerinde bilgisayarların ani bir şekilde kapanmasının önüne geçer ve çalışmaya devam etmesini sağlar. Bunun yanı sıra aşırı gerilim koruması ile elektronik cihazları ani güç değişimlerinden korur ve kendisine bağlı olan tüm elektronik cihazların güvenli bir şekilde kapatılabilmesine olanak tanır. Bilgisayar ekipmanları, elektronik devrelerden oluştuğu için gerilim yükselmesi nedeniyle hasara karşı özellikle duyarlıdır. Örnek olarak, Eaton 5E UPS ürünü güç kesintilerine ve gücün kalitesinin düşük olmasına karşı uygun maliyetli ve güvenilir güç koruması sağlayan line-interactive bir UPS ünitesidir. Küçük boyutu sayesinde ofis ortamında veya evde kolayca kurulabilmektedir ve oyuncular için oldukça iyi bir tercih olacaktır.

UPS üniteleri ile birlikte akım korumalı prizler de ani güç kesintilerinde elektrik ekipmanlarını koruma görevi üstlenir. UPS’ler ile birlikte kullanıldıklarında, kötü hava koşullarından kaynaklanabilecek ekipman arızası ve hasar riskini en düşük seviyeye indirirler. Hem evlerde hem de profesyonel ortamlarda kullanıma uygun, hassas ve kritik ekipmanlar için tasarlanmış çok prizli akım koruma cihazları olan Eaton Protection Box ve Eaton Protection Strip ürünleri akım koruması ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır.

 

Bunları da beğenebilirsin